Om E. Jamart & Cie
Jamart & Cie er en familieejet champagneproducent beliggende i den lille søvnige by Saint-Martin-D’Ablois syd for Épernay og dermed i den region af Champagne, som kaldes Vallée de la Marne.
Bageren Emilien Jamart købte i 1930 bygninger med tilhørende marker, men uden nogen planer om selv at skulle lave og sælge champagne. Druerne blev derfor i de første år solgt videre til de store champagneproducenter. Efter nogle år med stor høst og dårligt salg af druer blev Emilien inspireret af sin svigerfar, som arbejdede hos Moët & Chandon, og Emilien begyndte derfor alligevel selv at producere champagne. Det ledte til, at familien efterfølgende løbende købte flere og flere marker.
I dag er det fjerde generation, altså Emiliens oldebarn, som står for produktionen, og det er fortsat familien, som står for alt med både produktion og salg. Hos Jamart produceres der cirka 40.000 flasker årligt, så vi har ikke at gøre med en kæmpe producent. Til sammenligning vil Moët & Chandon ikke oplyse, hvor meget de producerer, men som den ubetinget største producent i champagne, bliver der hos Moët i hvert fald produceret på den anden side af 30 mio. flasker årligt.
Produktionen hos Jamart er delt op i tre kategorier, som kaldes henholdsvis ”Timeless”, ”Unusual” og ”Exceptional”. For så vidt angår ’Timeless” er der tale om non vintage champagne, hvor årgange blandes, så udtrykket bliver så ens som muligt fra år til år. På den måde sikres et højt niveau af tidløs champagne, som allerede ved frigivelse er klar til at blive drukket. Vi anbefaler, at disse champagner drikkes inden for 2-3 år efter køb.
”Unusual” kategorien tager champagnen et skridt videre, og det er i denne kategori familien Jamart får mulighed for at udforske mulighederne og eksperimentere med flaskerne.
I kategorien ”Exceptional” findes – ikke overraskende – nogle exceptionelle vine, som alle har det til fælles, at de er vintage, altså druer fra kun en enkelt årgang. På den måde får man mulighed for virkelig at smage forskellen på de enkelte års vind og vejr i Champagne. Flaskerne får endvidere lov til at ligge meget længe i kældrene hos Jamart, inden de frigives til salg, gerne 8-10 år. Dette giver en fantastisk udvikling af vinene, som allerede fra start opnår en dybde, man ikke oplever i non-vintage champagne. Det giver gode lagringsmuligheder, hvor vinene vil udvikle sig videre, hvis de får nogle år i egen kælder eller i vinkøleskabet.